Suomi haluaa pysyä pyörätuolikelauksen kärkimaana

Suomi on saavuttanut viime vuosina suurta menestystä pyörätuolikelauksessa, jossa Leo-Pekka Tähti, Toni Piispanen, Amanda Kotaja ja Henry Manni ovat tuoneet Suomeen useita arvokisamitaleja. Jotta menestyksen jatkuvuus voitaisiin taata myös jatkossa, on Suomen Paralympiakomiteassa käynnistetty hanke nimeltä ”Pyörätuolikelauksen tietotaidon kehittäminen ja jakaminen Suomessa”. Hankkeen käytännön toteutuksesta vastaa Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö.

Hankkeen tarkoituksena on dokumentoida ja analysoida lajiosaamista, kehittää välineitä ja niiden testausta ja hyödyntää saatuja tuloksia valmennuksessa. Ydintavoitteena on pitää Suomi mukana kovassa kansainvälisessä kilpailussa ja varmistaa menestys lajissa myös tulevina vuosina.

”Suomessa parayleisurheilu mielletään usein nimenomaan pyörätuolikelaukseksi. Lajilla on vahva näkyvyys, jota tietysti hyvä menestys on ruokkinut. Meillä on monta lajin huippua ja esimerkiksi Leo-Pekka Tähden valmentaja Juha Flinck on varmasti yksi maailman menestyneimmistä kelausvalmentajista jos mittariksi otetaan Tähden arvokilpailumitalit. Hänen, ja muidenkin urheilijoiden tiimien tietotaitoa haluamme dokumentoida ja hyödyntää lajin parissa tulevaisuuden menestyksen takaamiseksi”, tiivistää Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön lajiryhmävastaava Mika Vakkuri.

”Hankkeen juuret juontavat oikeastaan Dohan 2015 MM-kisoihin, joissa Suomi pärjäsi hyvin mutta kiinalaiset olivat äärettömän kovin kelauksessa – he olivat selvästi oivaltaneet jotain uutta sekä välineiden että kelaustekniikan osalta. Silloin ymmärsimme, että myös meidän täytyy reagoida ja ryhtyä toimenpiteisiin, jotta pysymme maailman huipulla”, muistelee Vakkuri.

Urheiluopistosäätiöllä ja Paralympiakomiealla on ollut tiivistä yhteistyötä jo vuosia. Säätiö on tukenut mm. paraurheilun kansainvälisiä kilpailuja Suomessa ja paravalmentajien koulutusta. “Kelausprojekti alkoi viime syksynä ja jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka. Kelausosaamiseen liittyvän tiedon kokoaminen on erittäin tärkeää. Säätiö tukee hanketta yhteensä 15 000 eurolla”, kertoo säätiön toimitusjohtaja Jukka Hako.

Kilpailu ja kehitys lajin parissa kovaa

”Kelaus on viimeisen viiden vuoden aikana kehittynyt valtavasti maailmanlaajuisesti. Lajin pariin on tullut uusia harrastajia ja kisaajia ja kilpailu on aiempaa kovempaa. Pyörätuolikelaus on kehittynyt ja tulee kehittymään myös välineiden ja kelaustekniikan osalta. Esimerkkinä tästä on kelauskapulat, jotka ovat tulleet käyttöön viimeisen parin vuoden aikana tavallisten kelaushanskojen tilalle. Suomessa olemme olleet kapuloiden kehityksen eturintamassa. Huippukelaajistamme Henry Manni alkoi ensimmäisenä tekemään kelauskapuloiden kehitystyötä. Henry teki kelauskapuloista erilaisia 3D mallinnusversioita ja tulosti malleja 3D tulostimella. Tämän jälkeen myös Leo-Pekka Tähti on ollut vahvasti kelauskapuloiden kehitystyössä mukana. Tästä olemme tietysti saaneet etulyöntiaseman muihin maihin nähden”, kertoo Vakkuri.

Aikataulullisesti dokumentointia oli tarkoitus tehdä perusteellisemmin vuonna 2021 paralympialaisten jälkeen ja rauhoittaa näin urheilijoiden kisoihin valmistautuminen, mutta muuttuneen tilanteen takia suunnitelmat siirtyvät vuodella eteenpäin. ”Tietoa halutaan tuottaa perusteellisemmin vasta kisojen jälkeen siitäkin syystä, että siellä pystymme näkemään kelauksen kansainvälisen tason, tarkkailemaan muiden maiden urheilijoita ja analysoimaan omien urheilijoidemme tuloksia”, valottaa Vakkuri.

Vakkurin mukaan hankkeen puitteissa on jo tehty menestyksekästä tuotekehitystä ja välinetestausta: ”Kapulakehityksen lisäksi olemme tehneet muun muassa rengaskehitystä ja -testausta sekä hioneet urheilijoiden kelausasentoja. Toni Piispasen tiimiin kuuluvalla Petri Hankiolalla on pitkä kokemus renkaiden ja niiden vierintävastuksiin liittyvästä tutkimuksesta ja kehitystyöstä. Nyt hänen tietotaitonsa on saatu myös maajoukkueemme käyttöön. Näistä toimenpiteiden konkreettiset tulokset nähtiin esimerkiksi Dubain menestyksekkäissä MM-kisoissa vuonna 2019”.

Tulevaisuus kaipaa uusia talentteja lajin pariin

Menestyksen ja vahvan osaamisen valossa pyörätuolikelauksen tulevaisuus Suomessa on valoisa, mutta lajin pariin tarvitaan myös uutta verta. ”Itselläni on huoli harrastajien määrästä; meillä on selkeä haaste rekrytoida uusia nuoria talentteja lajin pariin. Lahjakkaiden urheilijoiden lisäksi tarvitsemme ammattitaitoisia valmentajia ja toiveenani onkin, että hanke saisi myös valmentajia innostumaan lajista, Tätä kautta saamme jatkuvuutta ja uudenlaista osaamista kelauksen pariin”, mietiskelee Vakkuri.

Vakkurilla on suunnitelma myös nykyisten kelaajatähtien tulevaisuuden varalle: ”Nyt keräämme ja dokumentoimme tietoa kelaajahuippujemme harjoittelusta ja saamme sitä kautta tärkeää tietotaitoa lajin pariin, mutta itse toivon että heidät nähtäisiin jonkinlaisessa valmennusroolissa urheilu-urien päätyttyäkin”.

Luitko jo nämä?