Pajulahti-tiimi tukee urheilijoita matkalla olympialaisiin

”Tiimin tuki on pitkäjänteisestä täsmätukea, jotta urheilijat saavat rauhan tehdä töitä ilman jokavuotista painetta menestyä”, kertoo Jaana Jokinen, Pajulahden valmennuskeskuksen johtaja.

Pajulahti-tiimi on kaksi olympiadia toiminut Urheiluopistosäätiön ja Olympiakomitean perustama ryhmä. Tiimiläiset ovat kansainvälisellä tasolla tai sinne nousemassa olevia urheilijoita. Kaikki tiimin jäsenet tähtäävät lajissaan seuraaviin olympialaisiin ja hyödyntävät Liikuntakeskus Pajulahden harjoittelumahdollisuuksia päivittäisessä valmentautumisessaan tai leirityksessään.

Tiimiin on mahdollista päästä lajeista, joiden liittojen kanssa Liikuntakeskus Pajulahti tekee yhteistyötä. Pajulahden erityistehtävänä on tukea kestävyys- ja paraurheilijoita, mutta tiimissä on ollut edustettuna myös muita urheilijoita. Pajulahti käy keskustelua lajiliittojen kanssa potentiaalisista ehdokkaista. Tämän jälkeen ehdotukset punnitaan Urheiluopistosäätiön apurahatoimikunnassa ja lopulliset päätökset tekee Urheiluopistosäätiön hallitus.

Pajulahti-tiimin urheilijat ovat saanet kukin vuosittain säätiöltä 4000 euron suuruisen apurahan valmennusrahastoonsa. Vuonna 2025 summa nousee 5000 euroon. Tuki on 4 vuoden mittainen. Uudet tiimiläiset julkistetaan tammikuussa 2025.

 

Yhden kotipesän malli

 

Jaana Jokinen siirtyi reilu vuosi sitten Judoliiton valmennuspäällikön pestistä Pajulahden valmennuskeskuksen johtajaksi. Jokisella on vahva 15 vuoden huippu-urheilutausta olympiatason judokana. Parhaimmillaan Jokinen sijoittui arvokilpailuissa viidenneksi, MM-kisoissa kerran ja EM-kilpailuissa peräti neljästi. Oma kokemus huippu-urheilijana sai Jokisen kehittämään suomalaiseen judoon systeemin, jollaista hän olisi itsekin tarvinnut.

Jokinen loi Judoliittoon yhden kotipesän mallin. Siinä kaikki kolme Suomen palkattua judovalmentajaa työskentelevät Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urheassa, jossa myös maajoukkueurheilijat harjoittelevat. Urheilijoilla on näin laadukasta valmennusta sekä kovat harjoitusvastustajat jokapäiväisessä arjessaan. Lisäksi Jokinen rekrytoi slovenialaisen Rok Draksicin Suomen päävalmentajaksi. Hänen aikanaan Suomi on saavuttanut judossa Euroopan mestaruuden vuonna 2023 ja MM-pronssia vuonna 2024.

”Kun on itse urheilijan polun kulkenut ja yhdellä pienellä pisteellä hävinnyt mitalit, niin onhan se siistiä nähdä, mitä kaikkea uusi systeemi on tuottanut”, Jokinen iloitsee.

 

Huippuolosuhteet ja valmennusosaaminen tiimiläisten käytössä

 

Jokisen rooli Pajulahti-tiimissä on huolehtia, että urheilijoilla on laadukkaat harjoitusolosuhteet sekä palautumiskeskus käytössään Pajulahdessa.

”Pajulahdessa on huippuluokan kestävyysurheilun valmennusosaaminen sekä olosuhteet, unohtamatta alppihuoneita, jotka mahdollistavat korkeanpaikan harjoittelun. Uskon, että Pajulahden hyödyntämisestä on tiimin urheilijoille paljon apua”, kertoo Jokinen.

Jokinen pyrkii auttamaan myös päivittäin urheilijoita, mikäli hän siihen pystyy. Lisäksi hän toimii luonnostaan naisesikuvana urheilun ollessa vieläkin melko miehinen maailma.

Tulevaisuuden toiveena on, että sana Pajulahti-tiimistä leviäsi urheilukentälle tiimiläisten toimesta ja että jatkossa urheilijat tapaisivat myös toisensa. Lisäksi olisi hienoa, että aikataulujen antaessa myöten, urheilijat voisivat olla silloin tällöin Pajulahdessa esimerkiksi nuorten leireillä kertomassa omasta urheilijan polustaan”, toivoo Jokinen.

Vuosi 2025 tuo muutoksia Jokiselle, sillä Pajulahti ja Kisakallion Urheiluopisto yhdistyvät ja Jokisen työnantajana toimii jatkossa Kolmen Kampuksen Urheiluopisto. Muutoksista huolimatta tämä energinen kahden alle kouluikäisen lapsen äiti harrastaa myös jatkossa valmentamista toimien judomaajoukkueen apuvalmentajana.

 

Luitko jo nämä?