Jouki Tikkanen hyödyntää omaa osaamistaan tulevaisuuden voimistelutähtien valmennuksessa

19.03.2020

Jouki Tikkanen on yksi Suomen menestyneimmistä rytmisistä voimistelijoista, jonka palkintokaapissa komeilee mitaleita ja pokaaleita niin SM-kuin PM-kisoistakin. Tikkanen edusti uransa aikana Suomea yhteensä 15:ssä EM- ja MM-kisoissa. Jälkimmäisissä hän saavutti vuonna 2014 kaikkien aikojen parhaan suomalaistuloksen, 17. sijan MM-ottelufinaalissa. Loppuvuodesta 2019 Tikkanen ilmoitti päättävänsä huikean urheilu-uransa ja siirtyvänsä valmentajaksi nykyiseen seuraansa Tampereen Sisuun. Lisäksi Tikkanen konsultoi tällä hetkellä useissa muissa rytmisen voimistelun seuroissa sekä valmentaa Voimisteluliiton leireillä.

”Lopettamispäätökseen vaikutti vahvimmin se, että takanani oli jo pitkä voimistelu-ura ja olin saavuttanut jo nuorena kaiken mitä voimistelijana tavoittelin. Viimeisimpinä vuosina kilpaileminen ei enää tuntunut niin tärkeältä koska kaikki unelmani voimistelun saralla olivat jo toteutuneet. Aktiiviuran lopettaminen tuntui vain todella luontevalta ja samalla tietynlaisena aikuisuuteen astumisena”, kertoo Tikkanen.

Tikkanen oli toki pohtinut omaa ammatillista uraansa jo urheilu-uran aikana: ”Tietysti mietin jo voimistelu-urani aikana mitä haluaisin tehdä ”isona”. Kävin lukion ja sain yliopistopaikankin, mutta ainakaan toistaiseksi muu kuin voimistelun parissa toimiminen ei ole tuntunut hyvältä. Valmensin jonkin verran jo oman urani aikana ja pidän siitä todella paljon – siksi täysipainoisesti valmentamisen pariin siirtyminen oli luonteva ja helppo valinta ja jatkumo omalle uralleni.”

Arki uran jälkeen on rennompaa

Millaista sitten on arki aktiivisen urheilu-uran jälkeen? ”Nykyään aikataulut antavat enemmän myöten ja energiaa on muuhunkin kuin urheiluun ja arjen pyörittämiseen pelkän voimistelun ehdoilla. Kaiken kaikkiaan arki on melkoisesti rennompaa nyt”, tuumaa Tikkanen. 

Tikkanen kertoo jatkavansa voimistelua esiintyjänä, joten vaikka harjoittelu ei enää olekaan niin säännöllistä ja tavoitteellista, täytyy taitoja ja kuntoa pitää edelleen yllä. ”Olen valmentajana aktiivinen ja tykkään näyttää valmennettavilleni liikkeet itse, joten lajiharjoittelua tulee onneksi edelleen sitä kautta!”

Tukea uransa aikana saanut Tikkanen auttaa nyt muita kehittymään

Uransa aikana Tikkanen sai useamman kerran urheilija-apurahan Urheiluopistosäätiöltä. ”Säätiön apuraha oli merkittävä tuki minulle urani aikana. Se toi taloudellista turvaa eikä minun tarvinnut miettiä voinko panostaa täysillä huippu-urheiluun, vaan pystyin keskittymään täysillä voimisteluun. Tällainen tuki on urheilijalle älyttömän tärkeää”, kiittelee Tikkanen.

Nykyään Tikkanen toimii valmentajana omassa seurassaan ja vierailee säännöllisesti myös voimisteluleireillä ohjaajana ja valmentajana. ”Oma vahvuuteni valmentajana on tekninen osaaminen, jollaista kirjoista ei voi oppia. Lisäksi olen itse kulkenut koko voimistelijan uran alusta loppuun, joten tiedän mitä laji vaatii missäkin iässä ja vaiheessa. Urani varrella tapasin monenlaisia valmentajia, ja sen perusteella tiedän millainen valmentaja haluan itse olla ja millaisia virheitä en halua tehdä”, miettii Tikkanen.

19.03.2020E-urheilu on Suomessa kovassa kasvussa
19.03.2020Jouki Tikkanen hyödyntää omaa osaamistaan tulevaisuuden voimistelutähtien valmennuksessa
10.02.2020Uusi toimitusjohtaja Mikko Levola: "Liikuntakeskus Pajulahdessa on mahtavat kansainväliset puitteet"
16.01.2020Kaapo Kakko on Urheilugaalan Läpimurto-palkintoluokan voittaja!
08.01.2020Urheiluopistosäätiö Urheilugaalan kumppanina viidettä kertaa
16.12.2019Urheiluopistosäätiö tukee urheilijoita, seuroja, liittoja sekä tutkimusta ennätysbudjetilla vuonna 2020
04.12.2019Suorituskyvyn passi avuksi antidopingtyöhön
02.12.2019Urheilugaalan Läpimurto-ehdokkaat julkistettu!
05.11.2019Olympialaisia tavoitteleva Aku Partanen hyödyntää Pajulahden alppimajoitusta harjoittelussaan
14.10.2019Lahden Ahkeran tavoitteena on tarjota toimintaa kaiken tasoisille liikkujille

Siirry arkistoon »