"Kesä on juoksijalle parasta aikaa"

20.08.2019

Urheiluopistosäätiö tukee Suomen Urheiluliiton kestävyysjuoksuvalmennusta 8 000 eurolla kuluvana vuotena. 

”Kestävyysjuoksuvalmennusta tehostetaan mm. kotimaan leirityksen ja erilaisten testausten avulla.  Apuraha tulee suureen tarpeeseen, sillä lajiliittona emme pysty investoimaan riittävästi kaikkiin nuoriin urheilijoihin, jotka muutenkin elävät köyhyysrajalla”, kertoo Jorma Kemppainen Suomen Urheiluliitosta. 

Kestävyysjuoksu on lajina nousussa, ja yläkoululeiritys yleisurheilussa ja kestävyysjuoksussa on kehittynyt.

”Olemme vahvistaneet syksyn maastojuoksukautta Pajulahti Cross Country Carnival -maastojuoksukarnevaalitapahtumalla. Tapahtuma juostaan lokakuun lopussa, ja se tavoitti viime vuonna lähes 400 juoksijaa”, sanoo kestävyyslajien valmentaja Rami Virlander.

Monipuolinen harjoittelu kehittää

Alppimajaleiritys Liikuntakeskus Pajulahdessa on kesällä käynnistymässä MM-Dohaan valmistautuvilla kestävyysjuoksijoilla. 

”Toimintaa ajatellaan urheilijalähtöisesti ja rohkeasti toimintoja keskittäen. Myös kotimaan harjoittelussa voimme saada maajoukkuejuoksijoiden harjoittelua tehostettua laadukkaalla ryhmäharjoittelulla”, kertoo Virlander. 

Virlander kehuu Pajulahden leirimahdollisuuksia. Hän korostaa monipuolisen harjoittelun hyötyjä. 

”Kesä on juoksijalle parasta aikaa hyödyntää olosuhteet. Harjoittelussa kannattaa vaihdella niin lenkkipaikkoja, matkaa kuin vauhtiakin. Erilaisilla maasto- ja maantiejuoksuilla kannattaa tehostaa harjoittelua”, suosittelee Virlander.

Virlanderin mukaan ratakisat tarjoavat hienoja elämyksiä aikuisurheilun puolella, yleisen sarjan ja junioriurheilun lisäksi. 

Onnistumiset palkitsevat

Kemppaisen mukaan säätiön tuki kannustaa laajasti monia tavoittelemaan parastaan.

”Lapsuudessa syttynyt innostus urheiluun muuttuu viimeistään teini-iässä  tavoitteelliseksi oman lajin harjoitteluksi. Intohimon syntyminen vaatii nuorelta todellista innostusta ja halua oppia lajistaan kaiken tarpeellisen. Oman itsensä kehittämisen lisäksi urheilijan on oltava erittäin motivoitunut kilpailemaan”, täydentää Kemppainen.

Lapsuudessa karttuneet monipuoliset liikuntataidot ovat pohjana, kun harjoittelussa tavoitellaan vahvoja lajitaitoja. Kun nuorella on valmiudet harjoitteluun kunnossa, alkaa varsinainen systemaattinen harjoittelu. Urheilijoiden onnistumiset ja kehityksen näkeminen palkitsevat.

”Olemme saaneet nuorten arvokisaedustukset kestävyysjuoksuissa viime vuosina nousuun, mikä alkaa näkyä myös aikuisten tasolla. Urheilu antaa elämyksiä, intohimoa ja tunneskaalaa urheilijoille, valmentajille ja yleisölle, jota on vaikea mistään muusta elämän alueesta saada”, sanoo Virlander. 

Sekä Kemppaisen että Virlarderin mukaan kestävyysjuoksun parissa on hienoja juoksijoita, valmentajia ja muita toimijoita, joista muodostuu intohimoinen yhteisö, jossa toimia.

05.11.2019Olympialaisia tavoitteleva Aku Partanen hyödyntää Pajulahden alppimajoitusta harjoittelussaan
14.10.2019Lahden Ahkeran tavoitteena on tarjota toimintaa kaiken tasoisille liikkujille
07.10.2019Lassi Etelätalo neljäs Dohan keihäskisassa
02.10.2019Urheiluopistosäätiö mukana Urhea-kampuksessa
01.10.2019Jousiampuja Taru Kuoppa tähtää Tokioon
25.09.2019Pajulahti-teamillä edustusta Dohan MM-kisoissa
17.09.2019Lilli Vehmas nauttii urheilemisesta sekä ratsastusareenoilla että kuulantyöntöringissä
13.09.2019Mikko Levola Liikuntakeskus Pajulahden toimitusjohtajaksi
03.09.2019Finnish Basketball Hall of Fame kokoaa yhteen koripallon historian ja nykyhetken
27.08.2019Haettavat urheiluapurahat vuodeksi 2020

Siirry arkistoon »