"Parhaimmillaan urheilu antaa elämysten ja kokemusten lisäksi oppia myös itsestään"

13.08.2019

Viime vuonna Tiia Kuikka kilpaili ensimmäisenä suomalaisnaisena arvokisojen 50 kilometrillä. MM-kilpailut ovat tänä kautena Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustavan kävelijän päätavoite. 

”Päätavoite on ehdottomasti päästä Dohassa käytäviin yleisurheilun MM-kilpailuihin, mikä tarkoittaa ennätylsen parantumista hieman alle 3 minuuttia 50 kilometrin matkalla. Tulevaisuuden tavoite on kehittyä vuosi vuodelta, saavuttaa maailman huippua ja menestyä arvokilpailuissa”, kertoo Kuikka. 

Urheilusta unohtumattomia kokemuksia

Kuikka oli Berliinin kaduilla vuonna 2018 EM-kisojen 13:s. 

”Yksi mieleenpainuvimmista urheilumuistoista, tai jopa jonkinlainen merkkipaalu, oli viime kaudella kävelty elämäni ensimmäinen 50 kilometrin kilpailu Kiinan Taicangissa. Siellä vaikeuksista huolimatta lunastin paikan elämäni ensimmäisiin aikuisten EM-kilpailuihin Berliiniin”, sanoo Kuikka.

Kuikka kertoo, että pelkästään kuninkuusmatkan maaliin käveleminen oli tunteita nostattava kokemus.

”Vaikka se käveltiin unohtumattomassa ympäristössä, ison tavoitteen täyttyminen ja kisapaikan lunastaminen tekivät siitä vielä muistorikkaamman”, kertoo Kuikka.

Mieleenpainuvia muistoja on kuitenkin runsaasti muitakin, joista osa liittyy kilpailutilanteiden sijaan harjoituksiin ja leireihin. 

”Harjoituksissa voi usein kokea voimakkaita niin onnistumisen kuin epäonnistumisen tunteita. Joskus nuorempana en niinkään edes välittänyt kilpailla, mutta tykkäsin silloinkin treenata tosissaan ja paljon. Nyt kilpailuihin on syntynyt kuitenkin erilainen intohimo ja näyttämisen halu. Koen kisapäivät urheilun kohokohtina, niin sanottuina juhlapäivinä, joissa tehdyn työn toivoo tulevan palkituksi. Oman kehityksen näkeminen ruokkii motivaatiotani kaikkein eniten yhä edelleen”, selventää Kuikka. 

Päättäväisyys ja jääräpäisyys auttavat uralla

Kuikka listaa aerobiset ominaisuudet kävelyssä vahvuuksiksiin. Luonteeltaan hän kertoo olevansa jääräpäinen ja päättäväinen, mutta kokee myös hyötyvänsä näistä piirteistä urheilu-urallaan. 

”Tulen tuiki tavallisesta perheestä, maaseudun syrjäkylältä Parikkalasta. Lähisuvussani ei ole varsinaista kilpaurheilutaustaa, mutta liikunnallisuutta kylläkin. Nuorempana harrastin kaikkia yleisurheilua, hiihtoa sekä mm. Hokytoryu ju-jutsua”, kertoo Kuikka. 

Kuikan mukaan parhaimmillaan urheilu antaa elämysten, tunteiden ja kokemusten lisäksi hyviä ystäviä ja oppia omasta itsestään. ”Myös maailmasta tulee nähtyä siinä sivussa sellaisia paikkoja, joihin ei ehkä muuten olisi koskaan eksynyt”, sanoo Kuikka. 

Hän pitää Urheiluopistosäätiön kaltaisia toimijoita tärkeinä. Kuikka hyödyntää säätiöltä saaman tuen erityisesti harjoitusolosuhteiden parantamiseen. Hän odottaa myös pääsevänsä hyödyntämään Pajulahden alppimajoja.

”Säätiöltä saamani tuki on mahdollistamassa yhä parempaa panostamista kohti tulevia arvokilpailuja”, kertoo Kuikka. 

Kuikka neuvoo nuoria liikunnanharrastajia olla pelkäämättä epäonnistumisia, vaan yrittää nähdä ne askelmina kohti onnistumista ja menestystä. 

”Oma elämänkouluni on juurikin siinä vaiheessa, että yritän olla murehtimatta tehtyjä virheitä ja epäonnistumisia, sillä mieluummin pitäisi murehtia asioita, joita ei ole vielä kokeillut ja yrittänyt. Torsti Lehtisen sanoin: Parempi epäonnistua siinä, missä haluaa onnistua, kuin onnistua yhdentekevässä”, päättää Kuikka.

20.08.2019"Kesä on juoksijalle parasta aikaa"
13.08.2019"Parhaimmillaan urheilu antaa elämysten ja kokemusten lisäksi oppia myös itsestään"
15.07.2019Averett Universityllä on erityinen suhde Suomeen
09.07.2019Aitajuoksija Viivi Lehikoisen tavoitteena kansainvälinen menestys
02.07.2019Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:ssä tehdään pitkäjänteistä työtä
24.06.2019EPYG tarjoaa nuorille paraurheilijoille ainutlaatuisen tilaisuuden kokea kansainvälinen kilpailutapahtuma
11.06.2019Pajulahti panostaa huippu-urheilun olosuhteisiin
04.06.2019Oskari Möröllä katse jo Tokion olympialaisissa
20.05.2019Liikuntakeskus Pajulahti 90 vuotta
15.05.2019EPFA Nations Cup 2019 kerää sähköpyörätuolijalkapallon huippumaat Pajulahteen toukokuussa

Siirry arkistoon »