EPYG tarjoaa nuorille paraurheilijoille ainutlaatuisen tilaisuuden kokea kansainvälinen kilpailutapahtuma

24.06.2019

EPYG-kilpailut (European Paralympic Youth Games) järjestetään Liikuntakeskus Pajulahdessa 25.6-30.6.2019. Tapahtumaan odotetaan noin 600 urheilijaa, valmentajaa ja huoltajaa useista Euroopan maista. Kisat on suunnattu 13–23-vuotiaille paraurheilijoille.

Urheiluopistosäätiö avustaa 10 000 eurolla Suomen EPYG-joukkuetta osallistumiskuluissa. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Liikuntakeskus Pajulahti yhdessä Suomen Paralympiakomitean ja Suomen Vammaisurheilu- ja liikunta VAU Ry:n kanssa.

”Urheiluopistosäätiö on suomalaisen urheilukulttuurin tukija ja rakentaja. Se on mahdollistanut vuosien mittaan monia eri asioita ja tukee monipuolisesti urheilijoita, seuroja, hankkeita ja tutkimuksia. EPYG-kilpailuissa pystymme kattamaan osan 50 hengen joukkueen kuluista tuella. Muodostamme Suomelle toista kertaa joukkueen EPYG-kisoihin”, kertoo Suomen Paralympiakomitean pääsihteeri Tero Kuorikoski.

Ensimmäiset EPYG-kisat järjestettiin vuonna 2011 Tšekin Brnossa. Suomi oli ensimmäistä kertaa mukana vuonna 2017 Italian Liguriassa järjestetyissä kisoissa. EPYG on vuoden 2019 suurin paraurheilutapahtuma Suomessa.

”Kansainvälisellä tasolla kisojen konsepti on melko nuori. Myönteistä on kuitenkin se, että vaikka Suomi on sijainniltaan pohjoisessa, osallistujia on tulossa monesta eri maasta. Kisat kasvavat vuosi vuodelta. Tapahtuma tukee myös loistavasti Pajulahden pitkäaikaista kehitystyötä vammaisurheilun parissa”, selventää Kuorikoski.

EPYG:n kautta koko paraurheilu saa hienoa näkyvyyttä

Monilajisessa kilpailutapahtumassa Euroopan parhaat nuoret paraurheilijat sekä nousevat tähdet ottavat toisistaan mittaa kahdeksassa eri lajissa. Lajeina ovat yleisurheilu, uinti, boccia, pöytätennis, näkövammaisten judo, maalipallo, pyörätuolikoripallo sekä näytöslajina sokkopingis.

”EPYG tarjoaa nuorille paraurheilijoille ainutlaatuisen tilaisuuden kokea kansainvälinen monilajinen kilpailutapahtuma. EPYGin kautta koko paraurheilu saa hienoa näkyvyyttä ja tapahtumana se vahvistaa Suomen roolia Euroopan paralympiakomiteoiden joukossa”, kertoo Kuorikoski.

Kokonaisuutena Kuorikoski pitää tärkeänä paraurheilun toiminnan kehittämistä.

”On tärkeää pitää mielessään isot tavoitteet sekä johtaa niistä käsin. Pyrimme auttamaan paraurheilijaa urheilijanpolulle pääsemisessä ja lisäämään lajien tunnettuutta sekä arvostusta”, sanoo Kuorikoski.

”Urheilija voittaa aina”

Kuorikosken mukaan urheilu antaa mahdollisuuden toteuttaa itseään kokonaisvaltaisesti.

”Jollain tasolla urheilija voittaa aina. Toivon, että kaikki saisivat mahdollisuuden toteuttaa itseään”, sanoo Kuorikoski.

Kuorikoski rohkaisee kaikkia liikunnan pariin. Hänen mukaansa aina löytyy ihminen, joka on valmis auttamaan ja neuvomaan lajin pariin. On myös tärkeää muistaa, että jokaisella paikkakunnalla valmiudet eri lajeihin eivät ole samat – näissäkään tilanteissa ei saa lannistua.

”Kokeilun kynnys on monelle suuri. Jos liikunta tuntuu omalta jutulta, täytyy jaksaa sitkeästi uskoa, että oma laji löytyy”, selventää Kuorikoski.

Kuorikoski kertoo, että edelleen suurin innostus omaan työhönsä lähtee urheilijoiden tarinoista.

”Kun näen ja kuulen paraurheilijoiden tarinoita, se muistuttaa aina, miten tärkeää työmme on ja miksi toimintaa tehdään. Suurin ilonaihe on, kun voi edesauttaa uusien paratarinoiden syntymistä ja se, että saadaan yhdessä kumppaneiden kanssa paralympialiikettä kehitettyä”, päättää Kuorikoski.

05.11.2019Olympialaisia tavoitteleva Aku Partanen hyödyntää Pajulahden alppimajoitusta harjoittelussaan
14.10.2019Lahden Ahkeran tavoitteena on tarjota toimintaa kaiken tasoisille liikkujille
07.10.2019Lassi Etelätalo neljäs Dohan keihäskisassa
02.10.2019Urheiluopistosäätiö mukana Urhea-kampuksessa
01.10.2019Jousiampuja Taru Kuoppa tähtää Tokioon
25.09.2019Pajulahti-teamillä edustusta Dohan MM-kisoissa
17.09.2019Lilli Vehmas nauttii urheilemisesta sekä ratsastusareenoilla että kuulantyöntöringissä
13.09.2019Mikko Levola Liikuntakeskus Pajulahden toimitusjohtajaksi
03.09.2019Finnish Basketball Hall of Fame kokoaa yhteen koripallon historian ja nykyhetken
27.08.2019Haettavat urheiluapurahat vuodeksi 2020

Siirry arkistoon »