Pajulahti panostaa huippu-urheilun olosuhteisiin

11.06.2019

Liikuntakeskus Pajulahteen, Suomen Olympia- ja Paralympiakomitean viralliseen valmennuskeskukseen, rakentuu kesäksi 2019 uusi hotelli Puistopaju. Huoneista kahdeksan on alppimajahuoneita, joissa voidaan säädellä hengitettävän ilman happipitoisuutta vastaamaan vuoristo-olosuhteita.

Asumisen korkeus säädeltävissä

Alppimajojen ja -telttojen käyttö huippu-urheilussa maailmalla on laajaa. Kestävyyslajeissa yleistä on vuoristopäivien määrän maksimoiminen kauden aikana vuoristoharjoittelu- ja alppimajajaksoilla.

”Esimerkiksi huippuhiihtäjille korkeanpaikan harjoittelu on oleellisessa osassa harjoittelua. Osa kilpailuista käydään korkealla, joten elimistön totuttaminen korkeaan ilmanalaan on tärkeää. Lisäksi korkean paikan leirejä pidetään valmistavina leireinä ennen tärkeitä kisoja, jotta hyöty saataisiin suoraan kisaan”, sanoo Pajulahden kestävyyslajien valmentaja Rami Virlander.

Alppimajoissa asumisen korkeutta voidaan säätää suodattamalla ilman happi- ja typpipitoisuutta.

”Jokaisessa vajaan 30 neliön huoneessa on oma säätöyksikkö merenpinnan tasolta aina 5 000 metriin asti. Korkeaan ilmanalaan sopeutumisella ja harjoittelulla voidaan parantaa veriarvoja, lisätä hapen kuljetus- ja hyväksikäyttökykyä sekä tehostaa normaalia harjoitusvaikutusta”, kertoo Virlander.

Mahdollistaa kansainvälisen tason harjoittelun

Alppimajojen hyödyntäminen ennen vuoristoleiriä mahdollistaa paremman sopeutumisen vuoristoon sekä vuoristoleirien jälkeen vuoriston hyötyä voidaan jatkaa pidempään tekemällä alppimajajakso kotimaassa.

”Alppimajojen myötä urheilijoilla on mahdollisuus nousta lajinsa huipulle lähempänä kotiaan. Alppimaja-projekti mahdollistaa kansainvälisen tason harjoittelun ja alan tutkimuksessa ajan tasalla pysymisen”, toteaa Virlander.

Urheiluopistosäätiö tuki 35 000 eurolla vuosina 2016-2018 Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU:n kolmivuotista kehityshanketta, jonka aiheena oli kestävyyslajien yhteistyö ja suomalaisen harjoittelumallin sekä seurantajärjestelmien kehittäminen. Osana hanketta järjestettiin mm. seminaareja Liikuntakeskus Pajulahdessa.

Alppimajojen rakentuminen tuo hyvää jatkuvuutta hankkeelle, sillä hankkeessa tuotiin esiin myös korkeanpaikan harjoittelu. Niinpä Urheiluopistosäätiö on myöntänyt KIHU:lle rajoitusta jatkohankkeelle vuosiksi 2019-2021 yhteensä 30 000 euroa. Jatkohanke rakentuu vuoristotyyppisen korkean paikan harjoittelun testaamiseen kotimaan oloissa. Tähän on mahdollista hyödyntää Liikuntakeskus Pajulahden Puistopajuun rakennettavia alppihuoneita, joissa on mahdollista asua vähähappisessa ilmassa.

20.08.2019"Kesä on juoksijalle parasta aikaa"
13.08.2019"Parhaimmillaan urheilu antaa elämysten ja kokemusten lisäksi oppia myös itsestään"
15.07.2019Averett Universityllä on erityinen suhde Suomeen
09.07.2019Aitajuoksija Viivi Lehikoisen tavoitteena kansainvälinen menestys
02.07.2019Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:ssä tehdään pitkäjänteistä työtä
24.06.2019EPYG tarjoaa nuorille paraurheilijoille ainutlaatuisen tilaisuuden kokea kansainvälinen kilpailutapahtuma
11.06.2019Pajulahti panostaa huippu-urheilun olosuhteisiin
04.06.2019Oskari Möröllä katse jo Tokion olympialaisissa
20.05.2019Liikuntakeskus Pajulahti 90 vuotta
15.05.2019EPFA Nations Cup 2019 kerää sähköpyörätuolijalkapallon huippumaat Pajulahteen toukokuussa

Siirry arkistoon »