Pajulahti panostaa huippu-urheilun olosuhteisiin

11.06.2019

Liikuntakeskus Pajulahteen, Suomen Olympia- ja Paralympiakomitean viralliseen valmennuskeskukseen, rakentuu kesäksi 2019 uusi hotelli Puistopaju. Huoneista kahdeksan on alppimajahuoneita, joissa voidaan säädellä hengitettävän ilman happipitoisuutta vastaamaan vuoristo-olosuhteita.

Asumisen korkeus säädeltävissä

Alppimajojen ja -telttojen käyttö huippu-urheilussa maailmalla on laajaa. Kestävyyslajeissa yleistä on vuoristopäivien määrän maksimoiminen kauden aikana vuoristoharjoittelu- ja alppimajajaksoilla.

”Esimerkiksi huippuhiihtäjille korkeanpaikan harjoittelu on oleellisessa osassa harjoittelua. Osa kilpailuista käydään korkealla, joten elimistön totuttaminen korkeaan ilmanalaan on tärkeää. Lisäksi korkean paikan leirejä pidetään valmistavina leireinä ennen tärkeitä kisoja, jotta hyöty saataisiin suoraan kisaan”, sanoo Pajulahden kestävyyslajien valmentaja Rami Virlander.

Alppimajoissa asumisen korkeutta voidaan säätää suodattamalla ilman happi- ja typpipitoisuutta.

”Jokaisessa vajaan 30 neliön huoneessa on oma säätöyksikkö merenpinnan tasolta aina 5 000 metriin asti. Korkeaan ilmanalaan sopeutumisella ja harjoittelulla voidaan parantaa veriarvoja, lisätä hapen kuljetus- ja hyväksikäyttökykyä sekä tehostaa normaalia harjoitusvaikutusta”, kertoo Virlander.

Mahdollistaa kansainvälisen tason harjoittelun

Alppimajojen hyödyntäminen ennen vuoristoleiriä mahdollistaa paremman sopeutumisen vuoristoon sekä vuoristoleirien jälkeen vuoriston hyötyä voidaan jatkaa pidempään tekemällä alppimajajakso kotimaassa.

”Alppimajojen myötä urheilijoilla on mahdollisuus nousta lajinsa huipulle lähempänä kotiaan. Alppimaja-projekti mahdollistaa kansainvälisen tason harjoittelun ja alan tutkimuksessa ajan tasalla pysymisen”, toteaa Virlander.

Urheiluopistosäätiö tuki 35 000 eurolla vuosina 2016-2018 Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU:n kolmivuotista kehityshanketta, jonka aiheena oli kestävyyslajien yhteistyö ja suomalaisen harjoittelumallin sekä seurantajärjestelmien kehittäminen. Osana hanketta järjestettiin mm. seminaareja Liikuntakeskus Pajulahdessa.

Alppimajojen rakentuminen tuo hyvää jatkuvuutta hankkeelle, sillä hankkeessa tuotiin esiin myös korkeanpaikan harjoittelu. Niinpä Urheiluopistosäätiö on myöntänyt KIHU:lle rajoitusta jatkohankkeelle vuosiksi 2019-2021 yhteensä 30 000 euroa. Jatkohanke rakentuu vuoristotyyppisen korkean paikan harjoittelun testaamiseen kotimaan oloissa. Tähän on mahdollista hyödyntää Liikuntakeskus Pajulahden Puistopajuun rakennettavia alppihuoneita, joissa on mahdollista asua vähähappisessa ilmassa.

16.01.2020Kaapo Kakko on Urheilugaalan Läpimurto-palkintoluokan voittaja!
08.01.2020Urheiluopistosäätiö Urheilugaalan kumppanina viidettä kertaa
16.12.2019Urheiluopistosäätiö tukee urheilijoita, seuroja, liittoja sekä tutkimusta ennätysbudjetilla vuonna 2020
04.12.2019Suorituskyvyn passi avuksi antidopingtyöhön
02.12.2019Urheilugaalan Läpimurto-ehdokkaat julkistettu!
05.11.2019Olympialaisia tavoitteleva Aku Partanen hyödyntää Pajulahden alppimajoitusta harjoittelussaan
14.10.2019Lahden Ahkeran tavoitteena on tarjota toimintaa kaiken tasoisille liikkujille
07.10.2019Lassi Etelätalo neljäs Dohan keihäskisassa
02.10.2019Urheiluopistosäätiö mukana Urhea-kampuksessa
01.10.2019Jousiampuja Taru Kuoppa tähtää Tokioon

Siirry arkistoon »