Urheiluopistosäätiöltä tukea dokumenttielokuvalle

10.04.2019

Jaana Kivimäki on kovapintainen huippu-urheilija, jonka tavoitteet ovat korkealla. Jaanan tarina urheilijana ei kuitenkaan ole kaikkein tavanomaisin. Kilparatsastajan uraa tehnyt Jaana halvaantui 14 vuotta sitten, kun hevostrailerin lastaussilta kaatui hänen päälleen. Vuosia traagisen onnettomuuden jälkeen, Jaana on sovussa elämän ja itsensä kanssa. Hänellä on onnellinen parisuhde ja vahva tahto menestyä vammaisratsastajana.

Anu Häkkisen tuottamassa Kaikki mitä halusin -dokumentissa seurataan pararatsastaja Jaana Kivimäkeä, jonka elämän ympärille dokumentin tapahtuvat rakentuvat.

Hevosurheilu on vammautuneelle keholle jatkuva riski, ja kilpahevonen voi olla arvaamaton kumppani. Jaanan tapauksessa yllättävien tilanteiden seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

“Dokumentti pohtii Jaanan tarinan kautta, minkälaisia riskejä ihminen on valmis ottamaan säilyttääkseen tasavertaisuutensa ja riippumattomuutensa. Miten liikuntakyvyn menettäminen vaikuttaa vammautuneen henkilön elämään, minäkuvaan ja asemaan yhteiskunnassa”, tuottaja Anu Häkkinen kertoo.

Kehon liike inspiroi syvempään tarkasteluun

Dokumenttiprojekti sai alkunsa ohjaaja-käsikirjoittaja Viivi Häkkisenpohdittua ihmiskehon liikettä ja liikkumista, kehon tuomia mahdollisuuksia ja rajoituksia.

“Pohdin keinoja, joilla ihminen voi jatkaa omaa liikettään ja liikkumiskykyään. Entä sitten, kun liike esimerkiksi tapaturman seurauksena pysähtyy ja elämä muuttuu kamppailuksi liikkeen jatkumisen puolesta?”

“Tämän ajatusketjun seurauksena oli selvää, että haluan perehtyä aiheeseen nimenomaan vammaisurheilijan näkökulmasta”, ohjaaja-käsikirjoittaja Häkkinen tuumii.

Viivi Häkkisen omat kokemukset hevosharrastuksen parissa synnyttivät idean pararatsastajan elämän seuraamisesta.

“Alkuun pidin mahdollisuutena, että päähenkilö voisi olla minkä vammaisurheilulajin edustaja tahansa, mutta hyvin pian lähdin etsimään henkilöä hevosurheilijoiden joukosta. Oma hevosharrastustaustani vaikutti tähän varmasti.”

Menestyvän vammaisratsastajan taustalla vahva tiimi

Jaana Kivimäen löytyminen dokumentin päähenkilöksi oli elokuvan kehittymisen kannalta ratkaiseva vaihe.

“Alkuperäiseen teemaan kietoutui Jaanan myötä luontevasti tarina selviytymisestä ja huippu-urheilijasta, joka toivoakseni voimaannuttaa ja rohkaisee jokaista katsojaa, jonka elämä on tavalla tai toisella pysäyttänyt”, ohjaaja-käsikirjoittaja Häkkinen pohtii.

Vaikka elokuvan avainhenkilö on pararatsastaja Jaana, dokumentissa korostetaan myös sitä, että hevosurheilussa suorittajana on tiimi; hevonen ja ratsastaja. Molempien hyvinvoinnista on huolehdittava parhaalla mahdollisella tavalla. Myös muut tukihenkilöt ovat tärkeässä roolissa.

“Dokumentissa on tietoisesti keskitytty Jaanaan, mutta siinä käy selväksi, miten vammaisurheilussa oleellisessa osassa ovat myös ihmiset urheilijan ympärillä. Nämä apukädet ja -jalat, heidän läsnäolonsa ja apunsa ovat korvaamattomia tässä lajissa”, elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Häkkinen kertoo.

Dokumentin tekeminen palkitsee ja antaa perspektiiviä

Dokumentin ohjaaja-käsikirjoittaja Viivi Häkkisen mukaan dokumentin tekeminen oli erittäin antoisaa. Palkitsevinta oli tutustua elokuvan päähenkilöön Jaanaan ja hänen elämäänsä.

“Olen päässyt aivan lähietäisyydeltä seuraamaan, mitä vammaisurheilijan elämä ja ura ovat, kaikkine nousuineen ja laskuineen. Jaanan esimerkki on antanut ehdottomasti uutta perspektiiviä omaankin elämään”, ohjaaja-käsikirjoittaja kuvailee.

Häkkinen nauttii myös elokuvan tekemisen yllätyksellisyydestä. Kuvaamaan lähtiessä ei voi tietää, mitä kameraan tallentuu. Yllätyksellisyys tuo kuitenkin mukanaan myös omat haasteensa. Välillä suunnitelmat toteutuvat, toisinaan eivät lainkaan.

“Näiden kahden tunnetilan välille muodostuu se dokumentin tekemisen hienous, ne hetket, kun työnteko kantaa hedelmää ja kaikki osuu kohdalleen tuoden mukanaan onnistumisen”, Häkkinen summaa.

Dokumentti katsottavissa YLE Areenasta 22.4.2019 alkaen. 

Televisioesitykset:

ti 23.4.2019 21.55 Yle TV2
ke 24.4.2019 20.15 Yle TV2
to 25.4.2019 16.00 Yle TV2
to 25.4.2019 20.00 TV Finland
la 27.4.2019 11.00 Yle TV2
05.11.2019Olympialaisia tavoitteleva Aku Partanen hyödyntää Pajulahden alppimajoitusta harjoittelussaan
14.10.2019Lahden Ahkeran tavoitteena on tarjota toimintaa kaiken tasoisille liikkujille
07.10.2019Lassi Etelätalo neljäs Dohan keihäskisassa
02.10.2019Urheiluopistosäätiö mukana Urhea-kampuksessa
01.10.2019Jousiampuja Taru Kuoppa tähtää Tokioon
25.09.2019Pajulahti-teamillä edustusta Dohan MM-kisoissa
17.09.2019Lilli Vehmas nauttii urheilemisesta sekä ratsastusareenoilla että kuulantyöntöringissä
13.09.2019Mikko Levola Liikuntakeskus Pajulahden toimitusjohtajaksi
03.09.2019Finnish Basketball Hall of Fame kokoaa yhteen koripallon historian ja nykyhetken
27.08.2019Haettavat urheiluapurahat vuodeksi 2020

Siirry arkistoon »