Urheiluopistosäätiö tukee liikuntatieteellistä tutkimusta

11.04.2018

Kilpa- ja huippu-urheiluun laaja kehittämishanke

Liikuntatieteellisessä tutkimuksessa otettiin uudenlainen askel, kun Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU perusti olympiakomitean huippu-urheiluyksikön, Liikuntakeskus Pajulahden ja Kisakallion urheiluopiston kanssa kolmivuotisen kehittämishankkeen, jonka aiheena on kestävyyslajien yhteistyö ja suomalaisen harjoittelumallin sekä seurantajärjestelmien kehittäminen.

Säätiö on myöntänyt KIHU:n tutkimushankkeelle yhteensä 35 000 euron avustuksen vuosiksi 2016−2018.

“Tämä on ensimmäinen kerta, kun säätiö rahoittaa useampi vuotista tutkimushanketta näin suurella summalla”, kertoo säätiön toimitusjohtaja Jukka Hako.

Lisäksi Urheiluopistosäätiö myöntää vuosittain hakemuksesta tutkimusapurahaa liikuntatieteelliseen ja liikuntalääketieteelliseen tutkimustyöhön.

Ensimmäisen vuoden miniseminaariesitysten pohjalta on päätetty, että hankkeen toisena vuonna edistetään kolmea kestävyyslajeille yhteistä asiaa: harjoittelu ja sen seuranta, korkean paikan harjoittelu, sekä naisurheilun terveyden erityiskysymys liittyen urheilijan painonhallintaan, hormonitoimintaan sekä luun tiheyden muutoksiin.

“Tässä hankkeessa ei tehdä tutkimusta kyseessä olevista aiheista, vaan määritellään keinot edellä mainittujen asioiden edistämiseen. Tavoitteena on myös, että hanke synnyttää uusia tutkimuksia edellämainituista aihealueista”, kertoo hankkeen johtaja .


Tavoitteena kehittää suomalaisesta kestävyysurheilusta maailman huippua

Hankkeen merkittävä tavoite on kehittää suomalaista kestävyysurheilua ja -valmennusta. Hankkeessa ovat mukana kaikki merkittävät kestävyyslajit: maastohiihto, kestävyysjuoksu, kilpakävely, uinti, ampumahiihto, suunnistus, hiihtosuunnistus, yhdistetty, soutu, melonta, pikaluistelu, triathlon, ja pyöräily.

Useimmilla hankkeessa mukana olevilla lajeilla on käytössään myös harjoituspäiväkirjasovelluksia, jotka ovat verkkopohjaisia sovelluksia harjoittelun seurantaan. Hankkeessa paneudutaan tarkemmin eri sovellusten sisältöihin ja mahdollisuuksiin tehdä harjoittelusta, testituloksista, ja kilpailuista analyysiä.

Nummelan mukaan suuri lisäarvo tulee lajien välisestä yhteistyöstä tiedon jakamisessa. Tärkeänä tavoitteena on yhteistyön synnyttäminen kestävyyslajien välillä, jonka uskotaan vaikuttavan osaamisen lisääntymiseen suomalaisessa kestävyysurheilussa.

“Tärkeää jatkokehityksen kannalta on löytää ne yhteiset kestävyyslajien kehittämiskohteet, joiden avulla suomalainen kestävyysurheilu säilyttäisi asemansa ja nousisi kohti maailman eliittiä”, Nummela summaa.

 

Urheiluopistosäätiö liikuntatieteellisen tutkimuksen tukena

KIHU tunnetaan vahvana soveltavan urheilututkimuksen osaajana. Tutkimustoiminta ulottuu urheilijan koko polulle aina lasten liikkumisen tutkimisesta huippu-urheilijoiden harjoitusmenetelmien kehittämiseen.

Urheiluopistosäätiö tukee monilla eri tavoin liikuntatieteellistä tutkimusta, urheiluvalmennusta ja tasa-arvoista liikuntaa.

“Itse olen ryhmäni kanssa saanut rahoitusta säätiöltä aikaisemmin juoksun taloudellisuuden tutkimushankkeeseen sekä nyt tähän kestävyysurheilun kehittämishankkeeseen”, Nummela kertoo.

Nummelan mielestä omassa työssä palkitsee eniten onnistumiset erilaisissa hankkeissa ja erityisesti eri lajien kanssa tehtävässä yhteistyössä.

“Yhteistyölajien urheilijoiden onnistumiset ovat suuria ilonaiheita tässä työssä”, hän summaa.

15.02.2019Maastohiihtäjä Rebecca Immosen kilpailuhenkisyys ajaa eniten häntä eteenpäin
05.02.2019Titta Kontron tutkimus antaa ainutlaatuista tietoa entisten huippu-urheilijoiden elintavoista
28.01.2019Topi Raitanen matkalla kohti huippua
21.01.2019Vuoden 2020 olympialaiset ovat ehdoton tavoitteeni
18.01.2019Titta Keinänen vei voiton Läpimurto-palkintoluokassa
10.01.2019E-urheilijoille tukea matkalla kohti huippua
14.12.2018Urheiluopistosäätiöltä tukea urheilutoiminnalle
08.12.2018Urheiluopistosäätiö mukana Urheilugaalan Läpimurto-palkinnossa
21.11.2018Kilpakävelijälupaus ei pelkää kipua - Lue Aleksi Ojalan urheilijatarina
08.11.2018Unelmista ei pidä luopua vaikeinakaan aikoina - Taneli Tenhusen urheilijatarina

Siirry arkistoon »