Urheiluopistosäätiö tukee Pajulahti-tiimiläisiä - Matti Suur-Hamarin urheilijatarina

07.02.2018

”Usko unelmiin.” Tämä pätee monessakin asiassa, mutta se on ennen kaikkea imatralaisen paralumilautailija Matti Suur-Hamarin ohje niin nuorille urheilijalupauksille kuin elämään yleensä. Risteyskohdissa ovat miestä ohjanneet periksiantamattomuus ja sinnikkyys.

Suur-Hamari loukkaantui moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 2009, ja hänen vasen jalkansa jouduttiin amputoimaan polvesta alaspäin. Hän on kuntounut ällistyttävällä tavalla.

Suur-Hamarin uusi elämä alkoi sairaalassa. Hän näki Youtubessa videon, jossa yhdysvaltalainen Evan Strong laski mäkeä lumilaudalla jalka-amputaatiosta huolimatta.

”Sillä hetkellä päätin, että minäkin pystyn samaan”, kertoo Suur-Hamari.

Ensimmäisen proteesin hän sai yhdeksän kuukautta onnettomuuden jälkeen. Takaisin rinteeseen ja entisen harrastuksensa lumilautailun pariin hän palasi keväällä 2012. Uransa ensimmäisissä MM-kisoissa 2015 Suur-Hamari voitti krossin MM-kullan ja banked slalomin MM-pronssin.

”Paras muisto on ehdottomasti vuoden 2016 X Games-kisojen kultamitali. Olin pienestä asti katsonut kisoja, ja osallistuminen oli ollut suurena haaveena. Olin alkujaan jo pelkästä kisakutsusta ylpeä”, sanoo Suur-Hamari.

Vuosi 2016 toi mukanaan myös maailmancupin voiton. Seuraavana vuonna 2017 hän uusi paracrossin MM-kultansa Big Whitessa Kanadassa. Hän voitti samoissa kisoissa maailmanmestaruuden myös banked slalomissa.

Suur-Hamari kertoo, että häneltä tiedustellaan usein kauden tavoitteista. Tänä vuonna katse on luonnollisesti Etelä-Korean Pyeongchangin paralympialaisissa.

”Uraani on mahtunut hienoja laskuja, ja meillä on loistava tiimi viemässä hommaa eteenpäin. Jokainen kisa on oma matkansa maaliviivalle. Kun maaliviiva ylittyy, voidaan vasta katsoa mihin oma suoritus tällä kertaa riitti. Kun lähtee hyvällä fiiliksellä kisaan, näkyy se usein myös tuloksessakin”, jatkaa Suur-Hamari.

Urheiluopistosäätiö tukee Pajulahti-tiimiläisiä

Pajulahti-tiimiläiset saavat Urheiluopistosäätiöltä kukin vuosittain 4 000 euron suuruisen apurahan valmennusrahastoonsa.

”Nyt on käynnissä kolmas vuosi sopimuksesta. Olin otettu, kun minut valittiin Pajulahti-tiimiin. Arvostan kaikkea tukea, sillä se antaa mahdollisuuden keskittyä treeneihin ja kisoihin”, kertoo Suur-Hamari.

Pajulahti harjoitteluympäristönä on myös ollut Suur-Hamarin mieleen.

”Pajulahdessa itsessään on hieno ympäristö, ja sinne on luotu hyvät mahdollisuudet urheilijoille kehittyä. Vaikka olenkin talviurheilija ja matkustan paljon ulkomailla, kesäaikaan teen paljon fysiikkaan liittyviä harjoitteita Pajulahdessa”, jatkaa Suur-Hamari.

Suur-Hamarin mielestä tärkeintä on unelmoida sekä luottaa omaan tekemiseen.

”Toivon nuorille lupauksille, että he jaksavat unelmoida. On tärkeää tehdä ahkerasti töitä oman unelmansa eteen ja mennä sitä kohti. Kun laittaa aamuisin kärsivällisesti ne haalarit niskaan, palkintokin tulee lopulta”, sanoo Suur-Hamari.

Urheilu vei mukanaan jo nuorena

Matti aloitti 4-vuotiaana uinnin, ja omien sanojensa mukaan hän on harrastanut useita eri lajeja laskuvarjohyppäämisestä karting-autoiluun.

”Olen kiitollinen vanhemmilleni, että olen päässyt harrastamaan monia eri lajeja. Tämä on auttanut myös urallani, sillä pystyn monipuolisesti harjoittelun yhteydessä tehdä erilaisia oheisharjoitteita”, kertoo Suur-Hamari.

Matti myöntää olleensa jo lapsena kovapää, ja monen lajin kokeilu menikin usein ensin kaatumisen ja ylösnousemisen kautta.

”Teininä teimme usein temppuja rinteissä. Olin aika usein se, joka kaatui upeimmin. Harjoittelun kautta tekniikka kuitenkin löytyi, ja homma lähti luistamaan. Olen aina ollut tietyllä tapaa uhkarohkea ja kokeillut rohkeasti mahdottomiakin asioita. Se on vienyt myös eniten eteenpäin. Ennakkoluulottomuus ja loputon itseluottamus auttavat niissä hetkissä, kun tuntuu, että asiat eivät suju”, päättää Suur-Hamari.

 
16.02.2018Yhdenvertaisuuden edistäminen liikunnan ja urheilun kentässä
07.02.2018Urheiluopistosäätiö tukee Pajulahti-tiimiläisiä - Matti Suur-Hamarin urheilijatarina
18.01.2018Urheilugaalan Esikuva-erikoispalkinto ja Urheiluopistosäätiön 10 000 euron apuraha Jari ja Sanna Mönkköselle
05.01.2018Apurahoilla tuetaan jälleen urheilutoimintaa
08.12.2017Urheiluapurahoja jaettiin 221 400 euroa
08.12.2017Liikunnan aiheuttaman mielihyvän tutkimus sai apurahan
25.08.2017Urheiluapurahat haettavana syyskuussa
09.06.2017Tutkimusapurahat vuodeksi 2018 haettava jo syyskuussa
12.04.2017Valmentajan vaikutusta nuoren uraan tutkitaan Urheiluopistosäätiön apurahan turvin
10.03.2017Kokkolaan iso apurahapotti

Siirry arkistoon »